Manfaat dan Aturan Bersedekah

Infak adalah istilah dalam Islam yang berisi pemberian ataupun amal seseorang kepada orang2 lain dengan suka hati suci, seperti contohnya mengeluarkan harta dengan petunjuk mencari ridho dari Sang pencipta SWT. Akan tetapi sedekah otonom artinya raya, tidak cuma mengeluarkan harta. Nabi Muhammad SAW menyiarkan bahwa: Segala bentuk kebaikan adalah sedekah (HR Muslim).

Anjuran untuk bersedekah bagi kaum Muslimin juga terdapat dalam Alquran, adalah: Tidak terdapat kebaikan dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka, selain bisikan-bisikan atas orang yang menyuruh (manusia) memberi sumbangan, atau mengamalkan maruf alias mengadakan perdamaian di antara oknum. Dan barangsiapa yang mengamalkan demikian olehkarena itu mencari keridhaan Allah, oleh karena itu kelak Kita akan memberi kepadanya ganjaran yang raksasa.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah pun banyak. Perdana seperti yang sudah dijelaskan di dalam Kitab alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan dalam siang hari secara tersembunyi dan langsung, maka mereka mendapat ganjaran di bingkai Tuhannya. Tiada kekhawatiran terhadap mereka serta tidak (pula) mereka murung.

Kedua, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, benih bala gagal tidak pernah bisa mengikuti sedekah (HR Imam Baihaqi). Ketiga, Sedekah dapat menghapus kelicikan sebagaimana uap memadamkan api (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di tarikh kiamat. Rasulullah SAW berkata, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia mengendapkan amalnya tersebut sampai-sampai tangan kirinya bukan mengetahui segalanya yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).Namun bersedekah pun pun ada sistem caranya supaya sedekah yang diberikan luar biasa dapat jadi amal yang baik. Menzakatkan harus daripada hasil yang halal, segala perkara / uang yang kita sedekahkan kepada kelompok yang merindukan mesti terdiri daripada hasil yang halal. Karena, penghargaan yang halal akan menggugurkan dosa dan mendatangkan pahala. Sekiranya seseorang bersedekah secara harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kemanjuran kecuali kesengsaraan kerana melepaskan sesuatu yang haram lawan orang unik.

Sedekah beserta niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sumbangan dengan seikhlas hati, tak mengungkit, mengomel, membidas dan menyakiti hati orang2 yang nampi sedekah soalnya perbuatan ini haram dan akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah butir 264 bermaksud, Allah sudah membandingkan orang yang mengungkit dalam kebajikan sedekahnya seperti Batu seput yang terjumpa tanah diatasnya, kemudian karang itu ditimpa hujan luas. Setelah hujan reda, karang itu sungguh licin serta tiada sedang tanah di atasnya. Demikian juga secara orang yang kafir & riak. Mereka gagal memperoleh satu tanda mata pahala dari apa yang telah diusahakan. Dan ingatlah bahawa Allah tidak akan memberi petunjuk kepada keturunan kafir.Terakhir, bantuan untuk menulenkan diri dan harta. Surah Al-Taubah ayat 103 meyakinkan bahawa, Ambil sedekah daripada harta tersebut untuk melenyapkan dan menulenkan mereka, serta doakanlah tersebut. Sesungguhnya doa kau itu menjadi kenyamanan hati mereka. Allah Nian Mendengar sedang Maha Menyidik. Ayat tersebut mewakili dua perkara utama iaitu barang yang pantas disedekahkan & sebab http://pondokislami.com/10-keutamaan-sedekah-beserta-ayat-al-quran-dan-hadist-tentang-sedekah-shodaqoh.html untuk bersedekah. Sedekah bertujuan membersihkan jiwa & harta yang dimiliki.

Sedekah bukan sekadar meluluskan, amalan ini mempunyai penuh manfaat yang perlu member ketahui. Manfaat sedekah tidak hanya dirasakan oleh penerima atau faksi yang kalian beri bantuan, namun kepentingan sedekah itu juga mampu kita rasakannya. Amalan sumbangan sangat digalakkan dalam Islam, karena kalian mampu menurunkan kesenangan & kebahagiaan kepada pihak yang memerlukan. Sungguh lagi menurut golongan yang betul-betul menitikberatkan bantuan.