Manfaat serta Aturan Bersedekah

Infak adalah istilah dalam Islam yang berisi pemberian atau amal seseorang kepada manusia lain secara suka hati suci, seperti misalnya mengeluarkan harta dengan panduan mencari ridho dari Yang mahakuasa SWT. Akan tetapi sedekah swasembada artinya teperinci, tidak hanya mengeluarkan rezeki. Nabi Muhammad SAW mengatakan bahwa: Segala bentuk kemanjuran adalah sedekah (HR Muslim).

Anjuran untuk bersedekah untuk kaum Muslimin juga terdapat dalam Alquran, yakni: Tidak terdapat kebaikan di dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka, selain bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh (manusia) memberi bantuan, atau berbuat maruf alias mengadakan perbaikan di antara manusia. Dan barangsiapa yang mengamalkan demikian soalnya mencari keridhaan Allah, oleh karena itu kelak Kami akan melepaskan kepadanya ganjaran yang gede.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah juga banyak. Baru seperti yang sudah dijelaskan di dalam Kitab suci alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di silam dan pada siang perian secara tersembunyi dan terbuka, maka mereka mendapat pahala di bingkai Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran lawan mereka serta tidak (pula) mereka murung.

Ke-2, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, karena bala gagal tidak tahu bisa mendahului sedekah (HR Imam Baihaqi). Ke-3, Sedekah dapat menghapus kelicikan sebagaimana larutan memadamkan obor (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di tarikh http://pondokislami.com/10-keutamaan-sedekah-beserta-ayat-al-quran-dan-hadist-tentang-sedekah-shodaqoh.html kiamat. Rasulullah saw SAW bersabda, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia mengendapkan amalnya tersebut sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui segala sesuatu yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).

Namun menzakatkan pun juga ada sistem caranya supaya sedekah yang diberikan luar biasa dapat memerankan amal yang baik. Beramal harus dari hasil yang halal, semua perkara ataupun uang yang kita sedekahkan kepada kategori yang memerlukan mesti terdiri daripada dampak yang lulus. Karena, penghargaan yang lulus akan menggugurkan dosa & mendatangkan ganjaran. Sekiranya seseorang bersedekah secara harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kebaikan kecuali azab kerana melepaskan sesuatu yang haram terhadap orang unik.Sedekah dengan niat yang ikhlas. Maksudnya adalah infak dengan seikhlas hati, tak mengungkit, mencomel, membidas serta menyakiti hati manusia yang mendapatkan sedekah soalnya perbuatan berikut haram serta akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah bagian 264 bermaksud, Allah sudah membandingkan orang2 yang menolong dalam kebiasaan sedekahnya seperti Batu seput yang terjumpa tanah diatasnya, kemudian kerakal itu ditimpa hujan luas. Setelah tahi angin reda, kerakal itu telah licin & tiada lagi tanah dalam atasnya. Demikian juga beserta orang yang kafir & riak. Itu gagal merekam satu persembahan pahala daripada apa yang telah diusahakan. & ingatlah bahawa Allah tak akan memberi petunjuk kepada kerabat kafir.

Terakhir, bantuan untuk menerangkan diri & harta. Surah Al-Taubah bagian 103 meyakinkan bahawa, Ambil sedekah daripada harta tersebut untuk membersihkan dan menulenkan mereka, & doakanlah mereka. Sesungguhnya doa kau ini menjadi keamanan hati tersebut. Allah Nian Mendengar sedang Maha Mengarifi. Ayat ini mewakili 2 perkara yang utama iaitu jasad yang harus disedekahkan & sebab dalam bersedekah. Sedekah bertujuan menebas jiwa serta harta yang dimiliki.Sedekah tidak sekadar meluluskan, amalan tersebut mempunyai banyak manfaat yang perlu kita ketahui. Manfaat sedekah tidak hanya dirasakan oleh penerima atau kelompok yang kalian beri bantuan, namun kepentingan sedekah ini juga dapat kita rasakannya. Amalan infak sangat digalakkan dalam Agama islam, karena member mampu menurunkan kesenangan serta kebahagiaan menurut pihak yang memerlukan. Sungguh lagi kepada golongan yang betul-betul mencita-citakan bantuan.